· 

4 Overheerlijke Havermoutpap Recepten

Mijn dag begint vrijwel altijd met havermout. Meestal maak ik er een papje van, maar je kunt er nog veel meer van maken. Bijvoorbeeld een cake, pannenkoeken, energiebars of je verwerkt het lekker in een smoothie met fruit. Het lijkt misschien saai, telkens weer die pap, maar dat hoeft het totaal niet te zijn! Door veelvuldig af te wisselen met gezonde ingrediënten die jij lekker vindt, breng je eenvoudig variatie in je ontbijt. Zo is geen dag hetzelfde.

 

Waarom is havermout gezond om te eten?

Havermout bevat vezels en stoffen die:

 • De darmwerking verbeteren
 • Zorgen voor een stabiele(re) bloedsuikerspiegel, waardoor je minder trek hebt in zoetigheid na het eten of last krijgt van een daling in je energieniveau
 • Gezond zijn voor hart- en bloedvaten

Hoe bereid je havermoutpap? Er zijn twee manieren: in een pannetje op het vuur, of in de magnetron:

 • Vuur: breng ongeveer 250 ml melk naar keuze aan de kook in een pannetje op middelhoog vuur. Dit kan halfvolle melk zijn, amandelmelk of bijvoorbeeld kokosmelk. Het kan zelfs gewoon met water. Voeg al roerend ongeveer 4 eetlepels havermout toe. Ik let zelf niet precies op de eetlepels, ik zorg er gewoon voor dat de havermout net onder de melk of water ligt. Roer ongeveer 10 minuten rustig door met een spatel, en blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Voeg vervolgens de ingrediënten toe die je in je papje wilt verwerken. Voeg eventueel extra melk toe als de pap te dik wordt. Top je papje af met bijvoorbeeld fruit (vers of gedroogd), kaneel, vanillepoeder, noten, zaden en zoetigheid als honing, ahornsiroop of agave.
 • Magnetron: je kunt de havermout ook bereiden in de magnetron. Meng daarvoor de havermout met de melk/water en de ingrediënten die je erin wilt verwerken (behalve vers fruit of gedroogde vruchten), in een kom en verwarm twee minuten op 600 Watt in de magnetron. Als de pap klaar is roer je deze nog even door met een scheutje melk en kun je toppings toevoegen naar smaak.

Omdat er zulke lekkere variaties van havermoutpapjes bestaan, zet ik in deze blog mijn 4 favoriete papjes voor je op een rij:

Snickers oatmeal

 

Wat heb je nodig?

 • 4 el havermout
 • 250 ml amandelmelk
 • 1/2 el cacaopoeder (of 1/4 scoup chocolate protein whey)
 • 1 el pindakaas
 • 1 el honing
 • handje fijngehakte walnoten
 • 3 tl cacaonibs

Hoe maak je het?

 • Vuur – bereid de havermout met de amandelmelk. Voeg al roerend de ingrediënten toe en top af met de walnoten en cacaonibs.
 • Magnetron – meng de havermout samen met de amandelmelk en pindakaas in je bakje. Zet deze 2 minuten in de magnetron. Meng daarna de cacaopoeder en de honing door je papje. Top vervolgens af met de walnoten en cacaonibs.

Apple pie oatmeal

 

Wat heb je nodig?

 • 4 el havermout
 • 250 ml amandelmelk
 • 1 appel in stukjes
 • 2 tl kaneel
 • handje nootjes en rozijnen

Hoe maak je het?

 • Vuur – bereid de havermout met de amandelmelk. Voeg al roerend de ingrediënten toe naar smaak en top af met een handje nootjes en rozijnen.
 • Magnetron – meng de eerste 4 ingrediënten in je kommetje. Zet deze 2 minuten in de magnetron en top af met de noten en rozijnen.

Cookie dough oatmeal

 

Wat heb je nodig?

 • 45 gram fijngemalen havermout
 • 2 el amandelmelk
 • 1/4 banaan
 • 1 el pindakaas
 • 100 gram Griekse yoghurt
 • 3 tl cacaonibs
 • 1/2 el vanillesuiker
 • 2 tl chiazaadjes
 • 1 el honing

Hoe maak je het?

Indien je geen fijngemalen havermout hebt, maal dan 25 gram haverlokken fijn tot poeder. Hiervoor kun je een blender gebruiken of een mixer. Meng dit met de vanillesuiker en chiazaadjes. Mix vervolgens de Griekse yoghurt, amandelmelk, honing, banaan en pindakaas door elkaar tot het een gladde massa is geworden. Voeg vervolgens het poedermengsel toe en mix het tot een geheel. Roer de niet fijn gemalen havervlokken die je over hebt er vervolgens doorheen, samen met de cacaonibs.

 

Deze pap is zowel warm als koud erg lekker. Voor een koud ontbijtje moet je het een nachtje in de koelkast laten staan. Als je de havermout warm wilt eten, verwarm je het 1-2 minuten in de magnetron.

Sweet banana oatmeal

 

Wat heb je nodig?

 •  4 el havermout
 • 250 ml amandelmelk
 • 2 tl vanillepoeder (of 1/4 scoup vanille whey)
 • 1 kleine banaan
 • 1 el pindakaas (of andere notenboter)
 • 1/2 el honing
 • 3 fijngesneden en ontpitte dadels (Medjoul)

Hoe maak je het?

 • Vuur – bereid de havermout met de amandelmelk. Voeg al roerend de eerste 4 ingrediënten toe, maar bewaar wat plakjes banaan. Top vervolgens af met de overgebleven plakjes banaan en de fijngesneden dadels.
 • Magnetron – meng de havermout samen met de amandelmelk, banaan en pindakaas in je bakje. Zet deze 2 minuten in de magnetron en meng daarna de honing en het vanillepoeder (whey) door je papje. Top vervolgens af met de stukjes dadels.Hebben jullie ze uitgeprobeerd of heb je zelf nog een overheerlijk recept? Ik hoor het graag!

 

Liefs,

Shannen

 

Volg mij ook op Instagram: @shannendelilahfit