· 

Het Belang Van Een Slaaproutine

Recent schreef ik een blog over supplementen die bevorderend kunnen werken voor jouw slaapkwaliteit (je leest hem hier). Maar wat zeer van belang is, is de reden waarom je nu eigenlijk zo slecht (in/door)slaapt. Dat probleem dien je eerst aan te pakken, anders zullen ondersteunende supplementen niet de oplossing zijn.

De ideale nachtrust

Allereerst, wat zien we als een ideale nachtrust? Om te bepalen of je een goede nachtrust hebt, zijn er 3 vragen die jij jezelf kunt stellen:

1. Val je snel in slaap? 

2. Slaap je de hele nacht door? 

3. Word je elke ochtend fris wakker en stap je je bed uit met energie?

Kun jij deze 3 vragen met 'JA' beantwoorden, dan is deze blogpost (gelukkig) niet voor jou.

Slaapkwaliteit optimaliseren

Er zijn drie gebieden waaraan je kunt werken, om jouw slaapkwaliteit te optimaliseren: 

1. Stressmanagement (denk aan ademhalingsoefeningen, mediteren, yoga, maar ook problematiek die speelt, kopzorgen)

2. Een slaaproutine opstellen (tv uit, telefoon weg)

3. Ondersteunende supplementen nemen (zie deze blogpost)

slaaproutine

Omdat ik de onderwerpen 'Stressmanagement' en 'Ondersteunende supplementen' behandel in andere blogposts, ga ik in deze blog alleen in op het creëren van een slaaproutine.

Het is van belang dat je structuur geeft aan je avond. Wat je wilt is dat het lichaam in een parasympatische staat komt, waardoor je optimaal tot rust kunt komen. De parasympathicus beïnvloedt namelijk de organen in ons lichaam zodanig, dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het bereiken van deze staat is dus cruciaal voor zowel een goede nachtrust als het uitgerust wakker worden.

  1. Zet een vast tijdstip waarop je dagelijks naar bed toe gaat en weer opstaat (creëer en behoud een routine). 
  2. Zet 2 uur voor dat je naar bed gaat een alarm, en schakel jouw telefoon en/of laptop uit wanneer dit alarm afgaat. 
    Een van de redenen waarom mensen slaapproblemen hebben, is namelijk een onvermogen om 'uit te schakelen' van de dagelijkse bezigheden. Daarnaast geeft het blauwe licht van het scherm van jouw telefoon en laptop tevens een seintje aan de hersenen dat het 'overdag' is, waardoor je actief en wakker blijft. Hierdoor neemt onze melatonine-productie af, terwijl dit juist het belangrijkste hormoon is die onze slaap regelt. Zorg er daarom voor dat je op tijd stop met tv kijken of op je telefoon scrollen. 
  3. Neem ondersteunende supplementen. Welke ik aanraad, lees je hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0