· 

Van 0 naar 100

Veel mensen starten hun fitness journey, in de hoop zich beter te voelen over hunzelf en hoe zij eruit zien. Vaak komt dit vanuit een vorm van onrust of onvrede en gaat dit gepaard met een lichamelijke of mentale stress. In deze staat, is het echter erg lastig om het lichaam te laten doen wat wij willen.

 

Het is daarom verstandig om eerst te kijken waar de stress vandaan komt. En daarop het eet en bewegingsprogramma aan te passen. We willen de lichamelijke en of mentale stress eerst tackelen en naarmate dit verbeterd, kunnen we bijvoorbeeld het trainingsvolume verhogen en het dieet aanpassen.

 

Natuurlijk willen we hard werken aan onze doelstellingen. Maar van 0 naar 100, is niet verstandig in deze situatie en wordt op de lange termijn ook niet volgehouden. Enkel als lichaam en geest gezond is, en wij ons van binnen beter voelen, zal alles op zijn plaats vallen en zul je resultaat ervaren in lichaam en geest. 

 

Om het lichaam optimaal te laten werken, moet ons lichaam in een kalme staat zijn. Hier zijn oefenignen voor zoals langzame, diepe ademhalingstechnieken die dit kunnen helpen te reguleren. Andere activiteiten om je te helpen in een parasympatische staat te komen zijn:

  • Meditatie
  • Yoga
  • Stretchen
  • Rustige wandeling
  • Lezen
  • Begeleidende meditatie-apps (ik raad Headspace aan)
  • Ontspanningsmassage

Om bovenstaande redenen heb ik de #7AMCLUB challenge in het leven geroepen. 70 dagen om 7 uur opstaan, en een moment voor jezelf nemen waarin je iets doet om JOUW dag goed te beginnen. Wij zitten nu op dag 13, en ik moet zeggen so far, so good!. 

Ik raad aan om een of meerdere van deze activiteiten in jouw dagelijkse ochtend routine op te nemen voor een goede start van de dag, of in ieder geval 1 keer in de week te doen en af te wisselen. 

Voorbeeld ademhalingsoefening

Neem 5 minuten de tijd voor de volgende opdrachten: 

  • Opdracht 1:

Adem in door je neus en uit door je neus.

Je stuurt je ademhaling niet, het enige dat je bewust doet is pauzeren na je uitademing.

Dus in door je neus, uit door je neus en dan pauzeren.

  • Opdracht 2: 

Adem in door je neus, niet te diep. Adem uit door je mond, verleng je uitademing door een tuitje van je mond te maken en pauzeer. 

Je hoeft niet zo lang mogelijk te pauzeren, maar net zo lang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen.