· 

Cutten of bulken?

Deze blogpost is met name besteed aan dames die het podium (weer) op willen en meer massa nodig hebben bijvoorbeeld op de schouders, benen en billen. Maar de informatie die hierin wordt gegeven, is ook zeker interessant voor een ieder die serieus is met het verbeteren van haar fysiek en body compositie.

Cutten

Wanneer je meer dan 5 tot 7 kg verwijderd bent van jouw doelstellingsgewicht, zou ik aanraden om eerst een cuttings fase te hanteren tot jij jouw doelstelling hebt bereikt. Hoe droger je bent, hoe meer mogelijkheid je namelijk hebt om massa aan te maken in een overschot (denk hierbij ook aan de post comp rebound fase).

 

Hierbij is het belangrijk dat je je voeding en workouts op orde hebt. Vraag mij voor een voedingsschema op maat en gebruik een van mijn workouts schema's (of laat mij er een op maat maken) om sterker te worden en spiermassa te behouden of op te bouwen (dat kan in de meeste gevallen in een calorisch tekort, maar uiteraard niet zoveel als in een overschot).

 

Bouwen

Let op, wil jij jouw droomlichaam "bouwen", dan moeten je calorieën omhoog. Onvermijdelijk is het dan ook dat je naast spieren ook wat aankomt in vetmassa. 

 

Wat ik belangrijk vind, is dat dames de tijd nemen om spiermassa op te bouwen en niet continu in een tekort willen leven om het hele jaar door Instagram lean te zijn. Gebruik een tekort om droog te worden, kom dan terug naar je onderhoud en verhoog vervolgens je calorische inname. Gebruik mijn methodes om zo min mogelijk aan te komen in vetmassa en zoveel mogelijk in spier. 

 

 

 

 

Wees niet bang om je gewicht omhoog te zien gaan in een bouwfase. Dit kan in een paar weken 1-2 kg zijn (voornamelijk vocht door meer koolhydraten) en aan het einde van de bouwfase bijvoorbeeld 5-6 kg. Dat is niet gek, dat is normaal. Belangrijk is dat wanneer je ervoor kiest om te gaan bulken, dat je je hier 100 procent voor inzet en vertrouwt op het proces. 

 

Ik snap dat je je als vrouw mooier voelt als je volledig slankt bent en veel dames hebben hier dan ook heel veel moeite mee. Probeer het los te laten. Denk aan het lange termijn doel. Wat korte termijn ongemak, voor de benodigde spiermassa. Aan de andere kant, als je in een cuttings fase zit, maak je niet gek als de weegschaal een week of twee niks doet. Hierop kan tevens worden ingespeeld.

 

Vezels

Een tip om op te letten tijdens een bouwfase is je vezelinname. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die meer vezels eten een verlaagde kans hebben op het creëren van buikvet. Mijn advies is daarom minimaal 25-30 gram vezels te eten per dag. Dit zou voldoende moeten zijn voor de algehele gezondheid, vertering van voedsel en energie.

 

In welke voeding zitten vezels?

  • volkorenproducten, zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst 
  • groente
  • fruit
  • peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen 
  • noten

Remember, welke weg je ook kiest er zullen goede en slechte dagen bij zitten. Hoe je er ook uit ziet en wie je ook bent, je zal altijd een moment hebben van onzekerheid en ook dat is normaal. Laat je daardoor niet afleiden en kijk naar waar je wilt zijn. Zo lang je niet opgeeft, ben je elke dag een stap verder dan gisteren.