· 

5 x Healthy Hotspots in Alkmaar

 

Sinds een aantal maanden mag ik mijzelf Alkmaarder, ofwel kaaskop noemen. De stad staat bekend als “de kaasstad”, maar naast veel kaas, beschikt Alkmaar ook over talloze healthy hotspots! Ik vond het tijd om er een aantal te bezoeken, gerechten te proeven (lucky me!) en vervolgens een selectie te maken van mijn top 5 healthy hotspots! 

 

1. Sencha Lunchstore

Sencha is een lunchstore vlakbij de grote kerk van Alkmaar. Het is eigenlijk een soort woonwinkeltje, wat tevens lijkt op een huiskamer. Je zit hier erg gezellig en knus! Je kunt leuke hebbedingetjes kopen voor in huis, tot rust komen in de tuin, een goed boek lezen in de stoel of gezellig aan tafel genieten van een lekker ontbijt, lunch of heerlijke huisgemaakte lekkernijen. Hier haal je de lekkerste en meest healthy taartjes (denk aan: chocolade, snickers, cheesecake etc.), cakes, bars en brownies, vrij van geraffineerde suikers, lactose, gluten en/of eieren.

2. Soepp

Soepp is een heel leuk vintage eettentje van twee net zo leuke dames, waar je zelf de stoelen waar je op zit kunt kopen. Ze vinden het daarnaast ook helemaal geen probleem om een schilderij of lampje van het plafond te halen als je die graag wilt hebben, ze verkopen namelijk het hele interieur! De sfeer is huiselijk en oogt een beetje uit de jaren 50/60. Alle gerechten zijn 100% biologisch, veganistisch en zelfgemaakt. Mensen komen er vooral voor een goede kom soep om ter plekke op te eten of om mee te nemen naar huis. Elke dag staan er 3 tot 5 verse soepjes op het krijtbord, die dagelijks wisselen. Hier kun je dus altijd een vers soepje verwachten. De soep wordt geserveerd met handgemaakt biologisch spelt/desem brood en zelfgemaakte humus en kruidenboter. Je kunt er naast soep ook genieten van een lekkere salade, daghap of zelfgemaakte healthy taartjes. Ook hier is gluten-, suikervrij en/of vegan geen probleem!

3. VERS Eten & Drinken

Mocht je je op het station van Alkmaar begeven en de tijd hebben voor een goede bak koffie met wat lekkers of een voedzaam ontbijt, lunch óf diner, loop dan echt even naar binnen bij VERS.

VERS is een gezond afhaal alternatief vlak naast het station van Alkmaar.  Het interieur is een beetje modern, vintage.  Er zijn verschillende hoekjes gemaakt, waar je plaats kunt nemen, zoals aan de bar bij het raam, op de comfortabele bank, fauteuil, speelhoek voor kinderen of aan een van de eettafeltjes. Manja, de eigenaresse van VERS, heeft vanwege gezondheidsredenen haar eetpatroon moeten aanpassen en is vrij van suiker en E-nummers gaan eten.  Haar moeizame zoektocht naar verantwoorde snacks voor onderweg of gewoon een simpele afhaalmaaltijd, zonder onnodige toevoegingen heeft er onder andere toe geleid dat zij samen met haar partner VERS heeft opgezet. Geweldig om te horen dat zij van haar beperking, haar passie heeft gemaakt! Bij VERS serveren ze naast koffie, thee, smoothies en yoghurtjes met granola ook salades, heerlijke burgers, soepen en pastagerechten. Daarnaast hebben ze nog lekkere suikervrije lekkernijen zoals verschillende taartjes en een assortiment aan (verantwoorde) snacks en dranken die je kunt kopen en mee kunt nemen naar huis of in de trein. Bij VERS wordt het liefst gewerkt met biologische streekproducten. De gerechten worden uiteraard allemaal VERS bereid.

4. Bakery Cafe – B&B Bloem

Bij Bakery Café – B&B Bloem kun je overnachten in het B&B en de volgende dag genieten van heerlijk, zelfgemaakt, handgekneed brood uit de steenoven, croissants met jam, yoghurt met huisgemaakte granola en fruit (aanrader!) of verse ontbijtsmoothies. Alle ingrediënten bij Bloem zijn 100% natuurlijk, vrij van E-nummers en van hoge kwaliteit. Voor degene die gewoon op zoek zijn naar een leuke tentje om lekker te zitten, kun je ook terecht bij Bloem. Je kunt hier namelijk de hele dag genieten van heerlijke broodjes, salades, alle andere lekkernijen en een heerlijke bak koffie. Wist je dat de eigenaar zelfs een prijs heeft gewonnen met zijn koffie? Ze hebben verschillende heerlijke varianten op de kaart staan. Die moet je dus even proeven. Verder zijn ze bij Bloem ook gek op taartjes en andere lekkernijen. De cheesecake maken ze zelf en de rest wordt gemaakt door veelal kleinschalige bakliefhebbers uit de buurt van Alkmaar, die dezelfde passie voor goede en pure producten delen. Uiteraard ook suikervrij. Ik kom zeker nog een keer terug om daar wat van mee te nemen!

5. Saladebar Oogst

Saladebar Oogst is een frisse, hippe tent, waar je een zelf samengestelde salade (erg fijn voor mensen met een speciaal dieet) of salade van de kaart kunt bestellen. Maar je kunt er ook terecht voor koffie met wat lekkers of een vers sapje of soepje. Oogst doet me heel erg denken aan het concept van SLA. Dit is eigenlijk hetzelfde en ook erg lekker! Bij Oogst wordt vooral gebruik gemaakt van biologische producten die in de omgeving worden verwerkt. De salades zijn erg smakelijk, op de menukaart valt bijna niet te kiezen en je krijgt echt een goedgevulde kom.

Ben jij geïnspireerd geraakt door deze blogpost en ga je een van de hotspots bezoeken? Ik geef je groot gelijk!

Of mis je een hotspot, die erin had moeten staan? Laat dan even een reactie achter! 

 

Liefs,

Shannen

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Marion (Thursday, 31 January 2019 10:21)

    Dank je voor dit leuke lijstje.