· 

Homemade pindakaas - kokos zeezout

In de pindakaas as we know it, zitten helaas veel toegevoegde suikers. Zelfs in de light-variant schrik je van de hoeveelheid suikers die hieraan zijn toegevoegd. Tegenwoordig kun je in behoorlijk wat supermarkten of (natuur)winkels gezonde pindakazen of notenboters kopen, maar dit is relatief duur. Zelf pindakaas maken is daarom veel gezonder, leuker, maar ook makkelijker dan je denkt! Je hebt slechts ongezouten pinda’s, een snufje zeezout en een beetje olie nodig.

 

Je kunt de pindakaas geheel naar eigen smaak maken door er kruiden, pepers, noten, vruchten of zelfs chocolade aan toe te voegen. Voor deze variant, de Kokos Zeezout, gebruikte ik kokosolie, maar je kunt ook olijfolie of pindaolie (arachideolie) gebruiken voor het maken van je eigen pindakaas, als je niet zo gek bent op de smaak van kokos.

 

Dit heb je nodig:

  • 4 eetlepels vloeibare kokosolie
  • 500 gram ongezouten pinda’s
  • 1 theelepel zeezout
  • Stevige blender met ijs-crush stand

Zo maak je het:

  1. Doe de vloeibare kokosolie, de pinda’s en het zeezout in de blender. De kokosolie maak je vloeibaar door de hoeveelheid in een magnetronbestendig schaaltje in de magnetron op te warmen.
  2. Zet de blender eerst op crush stand alvorens je gaat mixen.
  3. Mix het mengsel vervolgens tot een glad geheel (of laat wat er wat stukjes in als je van pindakaas met stukjes noot houdt).
  4. Dit proces van crushen en blenden kun je een paar keer moeten herhalen.
  5. Lepel de pindakaas uit de blender en stop deze in ( je mond, joke 😉 ) een glazen pot met goed afsluitbare deksel.
  6. Bewaar de pindakaas in de koelkast. Wil je er een broodje of rijstwafel mee smeren, of er gewoon een lepel in stoppen en uitlepelen, laat de pindakaas dan heel even buiten de koelkast staan en roer vervolgens even door.

Tip: Ik maakte ook een spicy pindakaas variant, waarbij ik wat Sriracha chili saus toevoegde aan het mengsel. Dit deed ik vervolgens nog even gezamenlijk in de blender. Echt een aanrader, als je van spicy houdt tenminste.

Helemaal geen zin om zelf pindakaas te maken, maar wil je wel een pindakaas zonder toevoegingen? Dan raad ik jou deze aan!